Disanje je jedna od vitalnih funkcija, i pod normalnim, fiziološkim uslovima disanje se odvija kroz nos. Sindrom disanja kroz usta je kada dete ima mešovito disanje odnosno, usta dopunjuju nos.

Disanje kroz usta može se javiti u toku različitih bolesti kada je disanje kroz nos otežano ili onemogućeno, ali obično su ovakva stanja i bolesti prolaznog karaktera. Međutim, kada dete nema objektivnu prepreku u nosu zbog koje diše kroz usta, dugoročno disanje kroz usta dovodi do patoloških promena u celom telu, a vidi se i u negativnim efektima na razvoj lica i vilica.

Prilikom disanja kroz usta, dete provodi najveći deo dana i noći otvorenih usta. Jezik leži na podu usta, donja vilica je tokom cele noći položena unazad, dok mišići obraza vrše veći pritisak na gornju vilicu i zube.

Zbog ovakvog nepravilnog držanja jezika, vilica i mišića, dolazi do ozbiljnih poremećaja u rastu i razvoju vilica i u položaju zuba:

  • Gornja vilica je uža i zaostaje u razvoju
  • Nepce je usko i visoko (Gotsko nepce)
  • Gornji sekutići su izbačeni (protrudirani)
  • Gornja usna je slabo razvijena pa dete drži usta otvorena
  • Česte su infekcije desnih koji mogu biti zadebljali pošto su zubi i desni suvi zbog otvorenih usta.

Sve ovo daje tipičan izgled lica takozvano dugo ili adenoidno lice.

Dete koje diše kroz usta može da nauči da promeni ovu naviku. Tu ortodoncija stupa na scenu. Naš posao je da pomognemo deci kako da nauče da dišu kroz nos kako bismo sprečili da kasnije u životu dođe do ozbiljnih problema zbog ove loše navike.

U ordinaciji Dr Josić pregledaćemo i uraditi detaljnu analizu zuba, vilica i lica Vašeg deteta. Aparatom poslednje generacije koji radi na razvoju funkcije mišića, pravilnom razvoju vilica kao i na uklanjanju navike disanja na usta učinićemo da dete počne da diše kroz nos. Na ovaj način Vaše dete će izbeći sve neželjene efekte disanja kroz usta.

Zakažite pregled na 063/8-321-876


Call us:
+381 63 8321 876
(WhatsApp & Viber)