U toku nošenja fiksnog aparata bravice, žice i drugi elementi aparata su mesta gde se ostaci hrane duže zadržavaju a plak zbog toga lakše formira. Međutim, cilj ovog teksta nije da vas nauči kako da pravilno perete zube, već da objasni koje su posledice loše higijene na zube kod osoba koje nose fiksne aparate.

Često nas pacijenti pitaju da li bravice oštećuju zube. Odgovor je kratak: ne, bravice ne mogu oštetiti vaše zube, ali loša higijena može izazvati različite promene na zubima i desnima.

Dekalcifikacije – Bele mrlje na zubima

Fiksni ortodontski aparati ne uzrokuju karijes, dekalcifikacije ili bolesti desni, ali mogu biti faktor u zadržavanju čestica hrane i zubnih naslaga. Dekalcifikacije i posledični karijes nastaju usled delovanja bakterija u zubnom plaku koji se nakuplja na zubima i oko bravica.

Ukoliko se ovi ostaci ne uklone, može doći do pojave belih mrlja, pigmentacija tamnije boje, pojave kamenca i posledično karijesa i oboljenja desni (gingivitisa i parodontopatije).

Bele mrlje mogu prerasti u karijes ukoliko se ne poboljša higijena usta i zuba kod osoba koje imaju fiksne ortodontske aparate. Na početku ortodontske terapije u našoj ordinaciji dobićete vrlo precizna uputstva o tome kako da održavate higijenu usta i zuba, posebno dok nosite fiksni aparat.

Gingivitis - Zapaljenje gingive

Bakterije u zubnom plaku i kamencu koji su blizu gingive postepeno će uzrokovati upalu desni koju karakterišu crvenilo, otečeni desni i krvarenje, što će progresivno prouzrokovati povlačenje desni. Ove promene mogu uticati i na kost koja drži zube i dovesti do parodontopatije koja može ozbiljno kompromitovati ortodontsku terapiju.

Najbolji način za izbegavanje ovih problema je prekinuti lančanu reakciju bakterijske infekcije što je pre moguće uz pravilno pranje zuba i dobe navike u održavanju oralne higijene.

Odlepljivanje bravica

Zubni plak takođe prodiranjem između zuba i bravica može dovesti do njihovog čestog odlepljivanja, što produžava terapiju fiksnim aparatom. Dakle, dobra oralna higijena je važna i za stabilnost bravica na zubima.

Osnovni uzroci nastanka dentalnog plaka na zubima su:

  1. Loša tehnika pranja zuba. U našoj ordinaciji ćemo poseban naglasak staviti na tehniku pravilnog pranja zuba posebno u slučaju da planirate da stavite fiksni aparat.
  2. Kratko trajanje pranja zuba. Ukoliko u ustima nema fiksnog ortodontskog aparata, zube treba prati dok se ne operu, a najmanje tri minuta, a u slučaju da imate fiksni ortodontski aparat minimalno vreme se povećava na pet minuta.
  3. Nedovoljno često pranje zuba. Ukoliko nosite fiksni aparat, a imajući u vidu da su bravice i delovi oko njih mesta gde se ostaci hrane i plak lako zadržavaju, potrebno je da perete zube češće od osoba koje nemaju fiksni aparat. To znači da je zube neophodno prati posle svakog jela i unosa hrane, a ukoliko se to pokaže nedovoljnim, i češće.

Za sve informacije, pozovite nas na 063/8-321-876


Call us:
+381 63 8321 876
(WhatsApp & Viber)