Prednosti rane posete ortodontu

Postoji više prednosti blagovremene posete ortodontu. Dete u sedmoj godini već uveliko menja mlečne zube stalnim zubima, i to je trenutak kada ortodont može da uoči različite nepravilonsti koje već postoje ili one do kojih će doći kasnije sa napretkom smene zuba.

U ranom uzrastu deteta, posebno u toku smene prednjih zuba, ortodont može na vreme uočiti postojeće nepravilnosti ili nepravilnosti u razvoju. Takođe, u tom uzrastu loše navike mogu uzrokovati nove ili pojačati postojeće nepravilnosti kod deteta.

U ovom uzrastu uspešno otklanjamo loše navike sisanja prsta, tiskanja jezika, disanja kroz usta, sisanja i grickanja usne. Ove loše navike dovode do razvoja otvorenog zagrižaja i drugih nepravilnosti pa ih je bolje na vreme zaustaviti.

Sa nicanjem stalnih prednjih zuba detaljnom analizom i merenjima može se videti da li u vilicama postoji dovoljan prostor za smeštaj stalnih zuba. Ukoliko nema dovoljno prostora, adekvatnim aparatima stvara se prostor za stalne zube i na taj način sprečava teskoba u kasnijem uzrastu.

Ukoliko je dete zbog obimnih karijesa rano izgubilo bočne mlečne zube, u ranom uzrastu izrađujemo čuvare prostora za stalne zube. Na taj način sprečavamo da susedni zubi migriraju u prazan prostor i kompromituju pravilno nicanje stalnih zuba.

Posebno značajno je naglasiti da su razultati u ranom dobu vrlo uspešni i dugotrajni pod uslovom da se dete pridržava terapije, jer se u ovom uzrastu koristi prirodni potencijal intenzivnog rasta i zubi na prirodan način usmeravaju na svoje pravilno mesto.

Ne treba zaboraviti ni finansijski momenat. Blagovremeno ispravljanje nepravilno postavljenih zuba i vilica u ranom uzrastu višestruko je jeftinije od terapije fiksnim ortodontskim aparatima. Dodatno, nakon ispravljanja nepravilnosti fiksnim ortodontskim aparatima neophodno je nošenje retencionih aparata kako ne bi došlo do manjeg ili većeg vraćanja zuba u prvobitno stanje.

Za više informacija pozovite 063/8-321-876, posetite sajt www.ortodoncijavrsac.com ili nas posetite u ordinaciji Dr Josić.


Call us:
+381 63 8321 876
(WhatsApp & Viber)